Sep 18, 2010

De ce e nevoie de mai multi barbati sa imbrace o femeie?

In Bucuresti la Muzeul Taranului Roman s-a deschis expozitia "Construction", expozitie realizata de artisti norvegieni si adusa in Romania cu ajutorul Ambasadei Norvegiei. Piesa cea mai interesanta este o constructie, mai bine zis o rochie construita dintr-un element foarte masculin - gulere de camasa.


Artista (Marit Helen Akslen) a folosit 250 de gulere pentru aceasta piesa simbol. De obicei spunem ca "in spatele fiecarui barbat puternic este o femeie puternica". Cazul de fata ne face sa ne gandim la o schimbare de paradigma.

#
Rochia prezentata poate trece usor drept o rochie de mireasa. Si aici avem de-a face cu alta semnificatie.
#
A treia directie la care ma gandesc este conceptul de gulere albe in sociologie:
"Pentru cei mai mulţi sociologi, gulere albe reprezintă noua clasă de mijloc în societăţile industriale avansate. Ea înglobează o categorie largă şi eterogenă de ocupaţii tehnice, funcţionăreşti, administrative, terţiare etc., caracterizate prin munci non-manuale şi printr-o stratificare internă destul de accentuată: la nivelurile inferioare vînzători, dactilografe, desenatori, contabili etc., la cele medii tehnicieni, maiştri, supraveghetori ş.a., iar la nivelurile superioare toate categoriile de profesii considerate liberale (medici, profesori, avocaţi, arhitecţi, precum şi manageri de diferite ranguri)." sursa
Si atunci ma gandesc la o corporatie. Cum 250 de oameni muncesc pentru ca doamna care conduce compania, sau sotia liderului, sa aiba acces la ceva ce ei nu au.
Si lista de presupuneri poate continua. Sper doar ca o sa va vina idei de la aceasta piesa si o sa va inspire, mai ales cand vine vorba de construit.

No comments: